Czas przygotowania: 40 min (+ czas pieczenia)
Ilość porcji: 12 kawałków
Poziom trudności: wysoki
Składniki:
- 6 białek jaj
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 200 g malin
- 30 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30-36%
- 15 g cukru wanilinowego Wodzisław
- garść malin
- garść borówek
- 1/2 gorzkiej czekolady
Przepis:
Białka umieścić w dużej misie, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać na wysokich obrotach. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, na koniec dodać mąkę.
Na blasze piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Masę szprycować w kształt koła, z pozostałej masy wyszprycować małe beziki.
Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 80°C i suszyć w tej temperaturze blaty przez ok. 90 min. Po wyłączeniu piekarnika blaty dosuszać jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny.
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do wysokiej miski i ubić na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać przetarte maliny.
Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu malinowego, nakryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą część kremu. Dekorować owocami, małymi bezikami i grubo posiekaną czekoladą.
Tort najlepiej składać na chwilę przed podaniem, aby bezy nie nasiąknęły kremem i pozostały chrupiące.