Czas przygotowania: 30 minut (+ czas wyrastania i smażenia)
Ilość porcji: 16 sztuk
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła/oleju
- cukier wanilinowy Wodzisław
- sok i skórka z połowy cytryny
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej)
Przepis:
Zrobić zaczyn: do pół szklanki ciepłego mleka (ok. 40°C) dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 min. w ciepłe miejsce (zaczyn powinien podwoić swoją objętość). Mąkę przesiać, wymieszać z zaczynem i resztą składników, na końcu dolewając tłuszcz. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, nadziewać, uformować kulki, przykryć i pozostawić na ok. 20 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Dekorować według fantazji.
Nadzienie:
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu Wodzisław w ulubionym smaku
- 2 łyżki cukru.
Budyń przygotować z mniejszą ilością mleka niż podano na opakowaniu. Przestudzonym budyniem nadziewać pączki.