Czas przygotowania: 15 min (+ czas tężenia)
Poziom trudności: niski
Składniki:
- 3 opakowania galaretki truskawkowej Wodzisław
- 2 opakowania galaretki agrestowej Wodzisław
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 kostki czekolady
Przepis:
Keksówkę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. 1 galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, przestudzić. 1/3 schłodzonej galaretki wylać do formy i wstawić do lodówki, pozostałą galaretkę rozmieszać z połową śmietanki i wylać na stężałą warstwę zielonej galaretki.
3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 900 ml wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę wylać na stężałą warstwę śmietanową i pozostawić do stężenia. Ostatnią galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. 2/3 przestudzonej galaretki wymieszać z pozostałą śmietaną i wylać na stężałą galaretkę truskawkową. Pozostałą 1/3 rozpuszczonej galaretki wylać na stężałą warstwę śmietanową. Całość pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Wyjęty z formy deser kroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a plastry na trójkąty imitujące arbuza. Rozpuścić czekoladę i wykałaczką malować kropelki przypominające pestki arbuza.